Tuesday 21 January 2014

KAKO BRINUTI O NAKITU?

Ako želite da Vaš nakit dugo izgleda lijepo i čarobno, morate pravilno o njemu brinuti. U nastavku navodimo nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da se izbjegnu oštećenja vašeg nakita.

Daleko od vode
Voda može uzrokovati oštećenja mnogih vrsta nakita. Njeni sastojci mogu biti uzrok gubitka sjaja i promjene boja, ispadanja cirkona, kristala i kamena. Zato se uvijek  preporučuje skidanje nakita prije tuširanja, pranja suđa, kupanja u moru itd. Ovo pravilo se prije svega odnosi na nakit napravljen od bisera i školjki – posebno osjetljivih materijala. Ne ostavljajte svoj nakit u kupatilu. Velika vlaga koja karakteriše ovu prostoriju takođe može biti uzrok oštećenja.

Još dalje od hemijskih sredstava
Sastojci kozmetika (lakova, dezodoransa, parfema), deterženta i mnogih sredstava za čišćenje mogu uzrokovati ne samo mijenjanje boje Vašeg nakita, već i kože koja ostaje u kontaktu sa nakitom. Srebrni ili zlatni nakit skoro nikad nije napravljen od čistog zlata ili srebra, već od smjese ovih materijala sa drugim metalima koji u kontaktu sa drugim materijalima i supstancama mogu da regauju. 

Pažnja, pažnja i još jednom pažnja
Pazite Vaš nakit. Radi se o nježnjim stvarima koje lako možete oštetiti. Ako o nešto zakačite – kameni i cirkoni mogu da ispadnu, na staklu mogu ostati ogrebotine, lanac može da se prekine i deformiše. Zato nemojte zaboravljati  skidanje nakita prije obavljana kućnih poslova, sportskih vježbi, spavanja. Posebnu pažnju obraćajte na tanke lančiće. 

Pravilno čuvanje
Takođe, u kakvim uslovima držimo nakit, je važno za njegov izgled. Prije svega, nemojte da držite nakit u metalnim i staklenim kutijama (opet postoji rizik hemijskih reakcija). Najbolje da svaki komad nakita stavite u namijenjenu za ovo krpicu, onda u kesicu i na kraju u kutiju. Takođe, u zlatarskim radnjama  ćete sigurno moći da nađete posebne kutije za nakit. Svaki komad bi trebao biti posebno odvojen, te se ne preporučuje držanje svih komada zajedno. 

Drugi savjeti
Bolje da ne nosite prstenje na susjednim prstima – povećava se rizik grebanja. 
Ako na lanac stavljate priveske pazite da težina privezaka nije veća od težine lanca jer će se lanac otkinuti. 
Držite odovojeno svaku vrstu nakita – u suprotnom slučaju rizikujete da dođe do hemijskih reakcija među različitim materijalima. 

Čišćenje nakita
Pokušavajte da redovno čistite svoj nakit. Najbolje je da ga perete jednom mjesečno. Uzmite meku četkicu za zube i raztvor vode sa sredstvom za pranje suđa i nežno očistite Vaš nakit od prljavština koje su rezultati svakodnevnog koriščenja (kreme, znoj). Srebrni i zlatni nakit treba ponekad polirati posebnom krpicom koju nude u svojem asortimanu zlatarske radnje. Tamo takođe možete pitati za posebna sredstva za čišćenje nakita. Sintetički kamen čistite tako što ćete na njega staviti malo pudera od talka i posle očistite krpicom. 

Kutije za nakit

Krpica za čišćenje nakita

No comments:

Post a Comment