Wednesday 20 November 2013

Zašto češki kristal?

Da bismo opravdali odabir materijala koji koristimo za proizvodnju našeg nakita, odlučili smo da Vam malo približimo istoriju češkog staklarstva koja je jako duga i bogata. Najpoznatiji gradovi koji se bave proizvodnjom i obrađivanjem stakla su Jablonec na Nisi i Karlovy Vary. Ovaj put želimo da vam prije svega približimo prvi od ovih gradova - ovdje smo naručivali materijal za Dorru, odavde potiče najpoznatiji češki nakit. 

Nekoliko riječi o staklu u Jablonecu...
Jablonec na Nisi se nalazi na sjevero-istoku Češke (odnosno Bohemije) u Libereckoj regiji, blizu Jiserskih planina i granice sa Poljskom. U gradu koji zauzima površinu 31,39 km² živi 45 hiljada stanovnika. Prve pismene informacije o Jablonecu potiču već sa XIV. vijeka. 1548 je ovdje otvorena prva staklana. U XVI. i XVII. vijeku u proizvodnji stakla su dominirale tri porodice: Wanderi, Schüreri i Preussleri. Lakalni nakit je proslavila vijek kasnije čuvena porodica Riedel. Savršeni kvalitet stakla je u XIX vijeku učinio Jablonec jednim od najpoznatijih čeških gradova koji su posjećivali gosti iz svih kontinenta koji su željeli da posjeduju češki nakit. Blizu ovog grada je takođe 1872. godine rođen jedan od najpoznatijih proizvođača staklenih kristala, Daniel Swarovski. Kao zanimljivost možemo spomenuti informaciju da  je Swarovski 1892.  patentirao elektronsku brusilicu stakla koja je omogućivala perfektnu obradu kristala. Tri godine kasnije zajedno sa investorima Weisom  i Kosmanom su se odlučili da osnuju novu firmu (Swarovski & Co) u Austriji. Jedan od razloga odlaska u drugi dio Austro-Ugarske Monarhije, je bila velika konkurencija proizvođača stakla na području Češke. 
Iako su dva rata, vladavina i pad komunizma, promjena ekonomskog sistema na kapitalistički početkom devedestih godina i velika svjetska konkurencija značajno uticale na staklarsku industruiju u Češkoj, češki kristal se i dalje nalazi među najpoznatijim i najtraženijim staklenim proizvodima na svijetu. Kao što navodi novinarka češkog radija Zuzana Vlčková u njenom tekstu "Češko staklo je u inostranstvu fenomen", za češki porculan, kristal i ostale staklene proizvode su čuli ljudi, koji ne znaju ni gdje se tačno nalazi ova zemlja. Štaviše, početkom ove godine prestižni međunarodni sajam Ambiente u Frankfurtu na Majni je bio otvoren izložbom "Brilliant by Design" koja je prikazivala radove dvadesetora čeških dizajnera staklenih proizvoda.  

Primjere staklenih proizvoda iz Jabloneca i okoline možete naći na slikama koje slijede dolje. 


Olovke sa kristalima
Staklena magnolija

Sat sa kristalima


Božićne bombice 


Stakleni lusteri
Signal Festival, Prag 2013

DORRA narukvice napravljene od čeških staklenih perli



Izvori fotografija: preciosa.com, preciosalighting.com, vanocniozdoby.cz

No comments:

Post a Comment